15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Kendo!

   Το 2012 είναι χρονιά του παγκοσμίου πρωταθλήματος, για όσους δεν ξέρουν, το παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται κάθε τρία χρόνια με το ευρωπαϊκό να γίνεται τις άλλες δύο χρονιές. Φέτος λοιπόν διεξήχθη στην Νοβάρα της Ιταλίας, από τις 25 εώς τις 27 Μαϊου και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε η Ελληνική Εθνική Ομάδα. Έχω συμμετάσχει με την πρώτη Εθνική Ομάδα στο Πανευρωπαϊκό της Ουγγαρίας το 2004 και από τότε  μέχρι σήμερα είμαι μέλος τής σε κάθε Πρωτάθλημα που έλαβε μέρος, εκτός από το Πανευρωπαϊκό του Ελσίνκι το 2008 λόγω τραυματισμού.

   Αυτό όμως που ένιωσα σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν το έχω αισθανθεί ξανά. Από την μία ήταν ότι η ομάδα μας ήταν πιό δεμένη από ποτέ και παρόλες τις ελλείψεις μας και τις δυσκολίες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε σταθήκαμε αξιοπρεπώς. Από την άλλη όμως όντας ένα κομμάτι μιας τόσο μεγάλης γιορτής του Kendo αισθάνθηκα διπλά υπερήφανος τόσο ως kendoka όσο και ως μέλος της Εθνικής Ομάδας. Και δεν ήταν μόνο που είδα από κοντά τους αγώνες των Ιαπώνων και των Κορεατών που η τεχνική τους είναι “σκάλες” ανώτερη από των υπολοίπων αθλητών (πιστέψτε με ζωντανά είναι δύο φορές πιο γρήγοροι από το βίντεο), αλλά και που λίγο η τύχη και λίγο η επιμονή και το θράσος μας πέτυχαν να είμαστε στις κερκίδες των αθλητών, να προετοιμαζόμαστε και να παρακολουθούμε τους υπόλοιπους αγώνες μαζί με την Ιαπωνική ομάδα και δίπλα σε “θεούς” του Kendo όπως ο Miyazaki Sensei και ο Eiga Sensei. Νομίζω ότι μόνο η ελπίδα συμμετοχής σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι σοβαρό κίνητρο για κάθε Έλληνα kendoka να γίνει καλύτερος και να προσπαθήσει να είναι μέλος της Εθνικής.

   Για μένα αυτές οι τρεις μέρες ήταν η ανταμοιβή των έντεκα χρόνων που ασχολούμαι με το kendo αλλά μου έδωσαν επίσης έμπνευση και δύναμη να συνεχίσω! Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω άλλα λόγια περιγράψω αυτό που έζησα και μόνο ιδίοις όμμασι έστω και ως θεατής μπορεί κάποιος να καταλάβει. Ένα πολύ μικρό δείγμα του πως ήταν οι αγώνες, είναι ο νικητήριος πόντος (tsuki) στην παράταση του τελικού του ατομικού ανδρών από τον Takanabe κυριολεκτικά μέσα από τα μάτια μου: Video Τελικός ανδρών – Takanabe

   Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας στήριξαν και παρακολούθησαν τους αγώνες μας και τους εύχομαι την επόμενη φορά να είμαστε μαζί εκεί!

Υπομονή και προετοιμασία μέχρι τον Μάιο του 2015 στον ναό του Kendo στο Budokan του Τόκυο!!

Νίκος Νικολούζος